Jak vybrat

V příjemné kuchyni se příjemně kuchtí. Proto bychom jejímu zařizování měli věnovat pozornost a neměli bychom ho podceňovat. Při přípravě pokrmů se velmi často stává, že se nám něco rozlije, „uteče“ nám voda v hrnci, kuchyňská linka se namočí atd. Z toho důvodu by měl být kladen důraz na (vodě)odolnost a kvalitní zpracování. Povrch veškerého kuchyňského nábytku by tedy měl být odolný vůči vodě, ale i vůči možným poškozením, způsobeným běžným provozem. Zároveň by měl být dobře omyvatelný a měl by se dát snadno zbavit nečistot vytvořených v průběhu vaření. V oblasti okolo sporáku navíc velmi doporučujeme omyvatelné obložení zdí.

Velmi podstatné je také kuchyňské uspořádání. Sporák je například dobré mít v blízkosti dřezu a je nezbytné mít po ruce základní kuchyňské náčiní. S univerzálně navrženými kuchyněmi toho ovšem mnohdy, vzhledem k prostoru, nelze docílit. Proto je vhodné zvolit kuchyň udělanou na míru, která se dokonale přizpůsobí vašim prostorům a potřebám. Zejména v menších prostorách pak doporučujeme vestavěné spotřebiče, které vám ušetří místo. Spotřebiče by přitom měly být vybírány s velkou pečlivostí. Dříve než se pro nějaký rozhodnete, důkladně si prostudujte jeho technické parametry a zvažte, jestli vám vyhovuje prostorově.

V případě kuchyní přímo propojených s obývacím pokojem, což je řešení, které posledních pár let nabývá na popularitě, je navíc kromě funkčnosti podstatný také vzhled. Kuchyňský nábytek, stejně jako každý jiný, by k sobě měl stylově i barevně ladit. Vaše kuchyně pak může být potěšením nejenom pro váš žaludek, ale i pro vaše oko.